Намаляването на ДДС е положително, но идеята не е достатъчно добре обмислена, тъй като бюджетът на страната вече е приет и това ще наложи да бъде преработен.

Това е мнението на Ганчо Ганчев, председател на УС на Институт за икономика и международни отношения.

Коментарът му в ефира на PRO.BG. бе по повод обявеното вчера намерение на премиера Бойко Борисов да намали ДДС с 0,5% още тази година. Освен това като цяло идеята е намаляването да става на всеки шест месеца.

Според Ганчев осъществяването на идеята ще доведе до спад на приходите и съответно до намаляване на разходите, което вече крие рискове.

Намаляването на ДДС в момента не е добър вариант и защото не е ясно дали икономиката на България излиза от кризата или още е в период на спад.

Може би е по-добре следващият бюджет да бъде добре обмислен и в него да се заложи намаление на ДДС с 1-2 процента", коментира той.

Доц. Ганчев обясни, че намаляването на ДДС трябва да доведе до известен спад в цените, ако пазарът е конкурентен, но ако освободените пари останат в производителите, това ще се отрази негативно на икономиката.

Според него е малко вероятно България да започне да излиза от кризата през тази година. По-вероятно е този процес да започне едва през 2011 г.

„В България основният проблем е, че се забави модернизацията на страната и се стигна до деградация на отрасли с висока добавена стойност като например високотехнологичните.

Моделът през последните години беше свързан със строителството и туризма, което не е достатъчно.

За да се ускори модернизацията е необходимо да се случат две неща: да се развие инфраструктурата на страната и да се привлекат стратегически инвеститори, но не спекулативни строителни фирми както досега, а високотехнологични компании, които да създават производство с висока добавена стойност", абясни Ганчо Ганчев.

Институтът за икономика и международни отношения прогнозира, че притокът на емигрантски пари към България през 2010 г. ще намалее с около 100 млн. долара, защото част от емигрантите се завръщат в България.

„Около 30% от емигрантите са нелегално работещи, но от гледна точка на притока на средства, те играят положителна роля за стабилизиране на платежния баланс и финансовото обезпечаване на икономиката", отбеляза доц. Ганчо Ганчев.

Според него с нарастване на безработицата в България и подобряване на икономиките на други страни, ще се увеличи потокът от българи търсещи работа в чужбина.