Сделката с "Кремиковци" е доста мистериозна, но ние вече сме възложили проверка, заяви в сутрешния блок на БиТиВи шефът на НАП Красимир Стефанов.

Припомняме, регистрираната на 15 март "Елтрейд къмпани" ЕООД спечели търга за комбината, а два дни по-късно преведе дължимата сума от 316 млн. лева. Собственик на фирмата е 27-годишният Лъчезар Варнаджиев. Ден след като сделката с „фирмата-бебе" беше обявена, от приходната агенция съобщиха, че започват пълна данъчна проверка.

След като в общественото пространство излезе информация за собственика на фирмата, която купи комбината и за банковия заем, ние се самосезирахме. Така че произходът на средствата е изяснен, посочи  Стефанов. Той изтъкна, че оттук нататък НАП се интересува от това да си събере 80 милиона лева, които "Кремиковци" й дължи. Както и да проследи данъчното поведение на тази чисто нова фирма, допълни шефът на агенцията, посочвайки, че НАП поставя фирмата под постоянен мониторинг.

По думите му не е от компетенцията на агенцията да следи как банката се е съгласила да отпусне такава сума пари на фирма, създадена преди месец. Според Стефанов по този въпрос проверка трябва да направи Банков надзор. Въпреки това той коментира, че интересното е как фирма без история е получила такъв голям заем, за да купи металургичния комбинат.

Изпълнителният директор на НАП съобщи още, че повече от шест месеца текат проверките на фолк изпълнителите и естрадните певци. По думите му само от трима от най-известните изпълнители се очакват около един милион да влязат в хазната.

След като започнахме тези проверки, певците станаха едни от най-изрядните счетоводители в България, както и футболистите, което показва, че НАП работи, коментира Красимир Стефанов.

Относно подаденото искане в антикорупционната комисия да бъде проучено кой финансира хобито на президента Първанов да ловува, Стефанов заяви, че ако в НАП постъпи сигнал, показващ нарушения, агенцията е длъжна да го провери, независимо за кого става въпрос, защото „всички са равни пред закона".