НАП започна проверки в търговските обекти за спазването на новите изисквания за касовите апарати и бележки.

Припомняме, от вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС трябва да приведат дейността си в съответствие с новите правила до края на юни, а използващите софтуер за продажбите - до края на септември.

Горанов: Наредбата за касовите апарати се отлага, но не за всички

Горанов: Наредбата за касовите апарати се отлага, но не за всички

До 30 септември става срокът за апаратите, които са само за смяна на софтуер

От своя страна потребителите могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, което е с безплатен достъп за устройства с операционни системи IOS и Android. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.

135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания. От Приходната агенция признават, че броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания.

Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите, обясни директорът на "Фискален контрол" Спас Шишков.

БСК се оплаква на Борисов, че НАП не ги чула за касовите апарати

БСК се оплаква на Борисов, че НАП не ги чула за касовите апарати

7-месечният срок отлага само хаоса, трябват промени