Прилагането на наредбата за касовите апарати ще бъде отменена, но това няма да важи всички икономически оператори. Това заяви пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите на Горанов тези, които използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, срокът за нови касови апарати остава до 31 март.

"Има достатъчен брой одобрен тип касови апарати и голяма част от тези малки икономически оператори вече са изпълнили наредбата", посочи министърът.

БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

Бизнесът настоява за отлагане на Наредбата за касови апарати

"Срокът по отношение на тези икономически оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите - системи, за които се иска подмяна на софтуера, съобразен с наредбата, ще го удължим до края на септември, коментирахме го с колеги от НАП", заяви Горанов.

Той посочи, че наредбата, която толкова изведнъж изненадала българския бизнес всъщност била от месец август 2018 година. Бизнесът имал няколко месеца за дебати по темата.

Министърът си пожела отсрочката за бизнеса да бъде достатъчна. "Дано бизнесът успее да се справи, защото ние винаги в последния момент започваме да се опитваме да спазваме правилата и се оплакваме от държавата", отсече той.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има