Държавата не е добър управляващ инвестиционни процеси. Към днешна дата доходността на Сребърния фонд е минус 7. Това заяви Христина Христова, бивш социален министър и председател на Института за семейна политика, цитирана от БНР.

Според Христина Христова обаче от Сребърния фонд не може да се очаква никаква доходност. Тя подчерта и друго: "Сребърният фонд е във фискалния резерв. Държавата може да си го употреби за това и онова в трудни моменти."

В един момент няма как което и да е управляващо мнозинство да не изпита паника по отношение устойчивостта на пенсионната система. "Има място за паника", смята Христова, тъй като дефицитът в пенсионната система е сериозен. Според нея обаче трябва да се търсят дългосрочни решения. „Ние изглежда не умеем да вземаме решения с обществен консенсус - тежки, важни решения, а случаят тук е такъв."

Христова изказа мнение, че пенсионните фондове са по-добрият вариант, защото там има някаква доходност, а дори и да няма доходност - това са личните пари на хората, които дори се наследяват от техните наследници.

Христова изрази задоволство от предложените промени на промените в социалното осигуряване. Въпреки това тя изразява недоумение защо е било необходимо декември месец да се приемат едни неща, които да се променят през март месец

"Остана необяснимо защо бяха тези спешни промени със заявка, че ще бъдат променени до края на март тази година. На ниво държавно управление мисля, че това не е състоятелно."

Последните предложения са от втория стълб парите да могат да се прехвърлят в Сребърния фонд. В рамките на 1 година тези пари да могат да се върнат обратно в Сребърния фонд или във втория стълб.

Според Христова в НОИ трябва също да се направят втори стълб, лични партиди, лични пенсионни сметки, а ако правилата са едни и същи, и държавата  ще управлява по същите правила.

Има логика в идеята за гаранционен осигурителен фонд, смята още бившият социален министър, но посочи, че първо трябва да се изчистят пробойните в НОИ.

Христова не смята за добре да се увеличат осигурителните вноски за пенсия.