Не планираме излизане от валутния борд. Стабилността на лева е функция от стабилността на валутния борд. 20 г. от както е въведен валутния борд, сме стабилни. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев пред bTV. От думите му стана ясно, че единствено, което планираме, е въвеждане на еврото. Ако това стане, нямало да обеднеем, уверява управителят на Централната банка на България. Според Световната банка България била страна с доходи над средното.

Относно влизането на страната ни в Еврозоната, гуверньорът увери, че по тази тема се работи много на техническо равнище, но е рано да обявяваме публично дати и мерки. Централната банка участва в Координационния съвет на установяване на страната в еврозоната.

Радев разказа, че при назначаването му на този пост е одобрена 18-месечна програма за реформи. Един от акцентите в програмата е банковият надзор, който вече бил в по-добра кондиция относно капацитета, организацията.

На въпрос какво наследство му е оставил неговият предшественик Иван Искров, Димитър Радев отговори: "Наследството беше такова, каквото го заварихме - имаше и добри резултати, имаше и проблеми в банковия надзор, където се съсредоточихме. Всички индикатори казват, че сме на път да възстановим това доверие", каза Радев.

Основният акцент на извършеното за тази година управление бил преглед на активите. Стестестовете на банките целели да се оцени до колко издържливостта на нашите банки ще бъде благоприятна при хипотетична криза. Оценителите на тези проверки били външни. "Централната банка трябваше да ръководи и координира над 900 експерти.

Оценката (за нашата банкова система - б.р.) е от тях. Резултатите са обобщени от международна компания, отговорихме писмено на всички въпроси. Процесът беше максимално открит и прозрачен. Смисълът беше да се възстанови това доверие, то беше важен индикатор за инвеститорите", обясни Радев.

На въпрос на водещия, че две банки са били с по-ниски резултати, едната била по-голяма, Радев отговори, че всички банки са над минималния регулаторен праг. "Няма банка под този регулаторен минимум. Какви са показателите им определи мерките за всяка една банка. За някои банки има изискване да се увеличат капиталовите буфери", обясни гуверньорът на БНБ.

В отговор на въпрос, че една от банките, по-малката, трудно би издържала темповете, управителят на БНБ уточни, че има два различни критерия. Единият е преглед на активите и няма банка под регулаторния минимум. Втората част от проверката на банките е било представяне на хипотетична ситуация - "да поставим банките в малко вероятна криза. Очевидно има банки, които трябва да направят някакви стъпки", каза Радев.

Запитан дали предишни години са укривани доклади, банкерът отговори, че вероятно става въпрос за публикации, свързани с банковия надзор. "Тези документи не са публични. Това са доклади, те по никакъв начин не могат да проследят актуалното състояние", каза Радев.

"Конкретно по тези доклади дадохме отговор по закона за публични документи. Направихме пълен анализ. Мерките там са били частично изпълнени. Дадохме информация от 2015 година насам", обясни гуверньорът.

За предстоящия преглед на финансовата стабилност той каза, че това е стандартна процедура. Основният ангажимент е на регулаторите. Проверяват се не само банките, - как централната банка изпълнява своите институции, какъв е приноса на финансовия сектор.

"Министерството на финансите (МФ) е водеща институция при този преглед , Комисията за финансов надзор (КФН) отговаря за небанковите институции. Когато мине проверката, ако резолюцията е стабилна, това ще означава оценка как се справя нашият банков надзор, дали тази система крие рискове за страната. Като цяло това е изключително важно упражнение", каза Радев.

Той увери, че много добре работи с кабинета "Борисов-2". "Координацията на този етап е отлична".  Добро е взаимодействието му и с финансовия министър. "Фискалната консолидация протича с по-бързи темпове", каза Радев и увери, че ще бъде сериозно постижение ако бюджетът за т.г. е балансиран.

Относно отминалите събития в Турция - неуспешния опит за преврат от 15 юли т.г., банкерът каза, че за нас това е потенциален риск. "Не гледаме от политическа гледна точка, а какво е влиянието върху нашата икономика. При проблеми у съседите има рискове за страната, това може да повлияе", каза той.

Гуверньорът на БНБ очерта основните приоритети. Първият е интегриране в Европейската финансова структура, вторият - консолидация в банковия сектор. Запитан дали ще бъдем свидетели на новини, сливане на банки, например, Радев каза, че има по-голям интерес от стратегически инвеститори. "Този интерес беше около нулата, сега има по-голям интерес", поясни Радев.

"Банковата консолидация е тема, която предстои не само в България. Стопяващите се лихви принуждават банките да съкращават разходи ... в резултат на този натиск резултат от отговорите е консолидация", обясни управителят на БНБ.

"Има страни, които въведоха отрицателни лихви, при нас това не стои на дневен ред. Това упражнява силен натиск върху банките, но дава по-добри възможности за кредитиране, обясни Радев.

Според него българският дълг стои добре, България е с третият най-нисък процент на дълга след Естония, Люксембург. Дългът е функция на фискалната политика, тя е здрава, обясни Радев.

Запитан за резултатите от президентските избори в САЩ Димитър Радев обясни, че първо трябва да стане ясно кой е избран. Относно евентуални рискове за българската икономика, той каза, че този тип рискове са далеч от нас, но ще има ефекти за глобалното развитие.