В управляващата коалиция има добри финансисти, така че смятам, че те ще са основни кандидати за ръководители на Българската народна банка. Към този момент няма водени разговори с мен. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ.

"Над 20% е увеличението на инфлацията у нас. Върху това всъщност се заложиха увеличенията на пенсиите, които изглеждат добре, но като направиш сметките, се оказва, че по-бедните хора продължават да обедняват и това е много лошо, особено за ново правителство, което дойде с обещания за увеличаване на жизнения стандарт", коментира той.

Дянков се надява, че в новия проектобюджет ще има по-висока заложена инфлация.

Ако наистина има актуализация в средата на годината, там трябва сериозна политика за разглеждане на цялата пенсионна система - и първия, и втория стълб, смята той.

Според финансиста мораториумът върху цените на тока трябва да падне по-рано от средата на март, иначе рискуваме през април-май да влезем в допълнителна инфлационна спирала.

Инфлационните процеси твърдо ни отдалечават от Еврозоната

Инфлационните процеси твърдо ни отдалечават от Еврозоната

Влизаме в новата година с ново правителство, сериозни инфлационни процеси, поскъпване на електроенергията и без бюджет, който тепърва ще се изготвя. С депутата от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов репортерът на news.bg Диляна Панайотова разговаря за този фон на потвърдената за България цел – влизането ни в Еврозоната.