Средната годишна инфлация за миналата година е 15.3%. Годишната инфлация от декември 2022 г. спрямо декември 2021 г. е 16.9%, а хармонизираният индекс за 2022 г. е 13%. Служебното правителство от началото на тази година е предприело действия за почти 10% за увеличаване на минималната работна заплата. Данните представи служебният социален министър Лазар Лазаров по време на блиц контрола в парламента днес.

Изпреварващо увеличение на минималната работна заплата от началото на 2023 г. в приетия от Министерски съвет проектозакон за държавния бюджет за 2023 г., който е внесен в Народното събрание - не е предвидено.

Лазаров обясни, че не се предвижда такова увеличение на минималната работна заплата с аргумент, че законопроектът е на база действащо законодателство, което предвижда определяне на МРЗ от 1 септември въз основа на нови критерии, които са произтичат от директивата за адекватни минимални заплати в ЕС.

Служебният кабинет нееднократно е заявявал позиция, че не може да предприема действия, които да водят до трайни въздействия върху публичните финанси.

Служебното правителство предоставя възможността въз основа на действащото законодателство да бъдат гарантирани правата на гражданите, а отговорността за предприемане на допълнителни мерки е на друг кабинет и управляващо мнозинство, обясни Лазаров.

1003 лв. минимална работна заплата догодина, изчисли КНСБ

1003 лв. минимална работна заплата догодина, изчисли КНСБ

При реалистичния вариант - 953 лв.

Въпросът бе отправен от депутата от БСП и бивш социален министър в кабинета на Кирил Петков - Георги Гьоков, който не остана удовлетворен от отговора на служебния социален министър.

Той не е чул обяснения за хората, които живеят на минимална работна заплата как да преживеят затова, че служебното правителство не може да предложи решения.

Бизнесът се оплака на еврокомисаря по социални въпроси за минималната заплата

Бизнесът се оплака на еврокомисаря по социални въпроси за минималната заплата

Работодателите внасят жалба в ЕК срещу държавата за нарушаване на правото на ЕС