България ще помогне с всичко, каквото може. Това заяви пред bTV министърът на икономиката Никола Стоянов по повод опустошителното земетресение в Турция.

Важна е помощта в първите дни. Време e за помощ, после ще дойде време за възстановяване, поясни той. Ние като съседи сме успели да помогнем на южната ни съседка.

Стоянов в оптимист, че цените у нас ще се променят, след като властта обяви мерки срещу спекулата. По механизма се работело от три месеца.

Държавата ще използва всички инструменти, категоричен бе икономическият министър. Първо бил проучен механизмът на ценообразуване, стана ясно от коментара му.

С табло с цените на едро Нинова бори спекулата

С табло с цените на едро Нинова бори спекулата

Предвижда се образователно-икономическата инициатива да обхване и други градове

Има много фактори, които да доведат до намаляване на цените, смята той. В същото време се вижда ръст, което за него е проблем.

Държавата ще се бори с нелоялната конкуренция. При някои от търговците с храни има свръхпечалби, стана ясно от коментара му. Затова и той очаква справка за печалбите им.

Властта иска да се работи по нов закон за търговията с храни. Там ще се дефинира какво е нелоялна конкуренция и ще се дадат повече правомощия на контролните органи. Няма да се нарушава свободната търговия, но ще се засили контролът, за да работят спокойно лоялните търговци.

Мярката от 25 стотинки за горивата и до днес можеше на работи, но депутатите изненадали властта като я премахнали.

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Държавата установила 20-30% разлика между цена на производител и продажната