Електронна платформа за информиране на гражданите планира Министерството на икономиката за борба с инфлацията. Това стана ясно от думите на ресорния министър Никола Стоянов пред БНТ.

Искаме да съберем цялата информация, каза той. Ще се показват данни от вноса, цените на едро и дребно. Ще се проследява цената по целия път до потребителя. Обмисля се и рубрика за граждански сигнали.

Според Стоянов има проблеми в търговията у нас, селското стопанство. Допълнителни причини за скъпите цени са кризите. Всеки по веригата е сложил по-голяма печалба, смята икономическият министър. В същото време потреблението не е спаднало много.

Проблем е и липсата на обединение между производителите, които на равни начала да преговарят с търговските вериги.

52% скок на цените на храните за година

52% скок на цените на храните за година

Индексът на тържищните цени отбелязва пореден рекорд

Никола Стоянов все още не е получил обяснение защо са спаднали цените на едро, а на дребно все още не.

Убеден съм, че спад на цените ще има, категоричен бе той.

Властта подготвя закон за търговията с храни, стана ясно от коментара на министъра на икономиката. Таван на храните не е работещ механизъм, по мнението му. Има общини, които са вдигнали цените на билетите заради държавната помощ за намаление на билетите и картите за транспорт за деца и пенсионери.

Стоянов очаква цените на горивата да се задържат на тези нива. Сделки за оръжия няма как да станат еднолично от премиера, както обясни Никола Стоянов. Сделките става със знанието на министъра на икономиката. Всички решения на парламента се спазват, изтъкна икономическият министър. Помощта за Украйна вече в осъществена.

В момента България се движи по най-позитивния сценарий, увери Стоянов. Служебната власт подготвя бюджет за депутатите в 49-ото НС.

Цените на храните, дрехите и услугите у нас са над средните за ЕС

Цените на храните, дрехите и услугите у нас са над средните за ЕС

Все пак общото ниво на цените в България остава под средното равнище за ЕС