Министерството на отбраната вече е изпълнило решението на Народното събрание от 9 декември. "Гласуваната от Народното събрание подкрепа за Украйна е оказана, тя беше логистично осигурена от нашите съюзници, така че България не е плащала по транспортирането й", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел. Това е отговорът на въпрос предстои ли изпращане на още военна и военно-техническа помощ за Украйна.

България ще продължи да участва в пакетите помощ за Украйна чрез фонда за медицинска рехабилитация - схемата е позната, тъй като украински военнослужещи са се възползвали в предишни години, има и заделени финансови средства. Димитър Стоянов е изразил готовност България да допринесе още по тази линия.

Припомняме, че миналата седмица от ДБ обявиха, че ще вървят към процедура по импийчмънт на президента Румен Радев, тъй като той и служебното му правителство не изпълнява две решения на Народното събрание, едно от тях именно изпращането на военна помощ за Украйна. Вчера държавният глава отново нападна политическите партии, които защитават тезата за изпращане на още помощ, наричайки ги войнолюбци, както в първия ден на разпуснатото вече 48-о Народно събрание. 

Радев обвини 48-то НС за евроинтеграцията, поставена на пауза

Радев обвини 48-то НС за евроинтеграцията, поставена на пауза

Нападна и войнолюбците за рискови решения

Най-малко 2% от брутния вътрешен продукт трябва да бъдат заделяни за отбрана след 2024 г. Около това мнение са се обединили министрите на отбраната на страните-членки на НАТО на срещата в Брюксел. "Общото мнение е, че това е най-ниската възможна ставка", посочи още Стоянов.

По време на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО Димитър Стоянов е уверил, че България работи интензивно по подготовката на въоръжените ни сили в съответствие с изискванията на новия модел на силите на Алианса. Настоял е и че Алиансът трябва да усили отбранителния си потенциал спрямо бъдещите заплахи, а не да "оставаме обвързани с концепциите от миналото". В този смисъл акцент е бил поставен на нуждата да се извлекат поуки от войната в Украйна и да се подготви Алианса за дигиталната ера, посочват от МО.

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Димитър Стоянов обяви в Рамщайн, че предоставяме военна помощ на Украйна

Министерството на отбраната не уточнява, дали се чака решението на Конституционния съд по казуса

Срещата на министрите на отбраната е била съсредоточена върху координирането на дейностите на НАТО и Европейския съюз (ЕС) за оказване на политическа и практическа подкрепа на Украйна.

Одобрени са по-нататъшни действия, свързани с ролята на НАТО за повишаване на защитата на подводната инфраструктура. Обсъдени са и възможностите за допълнителни мерки на национално и съюзническо ниво за повишаване на запасите от боеприпаси, както и на отбранителния индустриален капацитет. Министрите на отбраната приеха "Политически указания - 2023", който е единственият обединяващ политически ръководен документ за отбранителното планиране в Алианса. Документът задава насоката за придобиването на отбранителни способности за справяне със заплахите и предизвикателствата, дефинирани в Стратегическата концепция 2022. Новият цикъл на отбранително планиране в НАТО ще изисква по-тясно обвързване на съюзническите и национални планове за развитие на способности.

Извън официалната програма на срещата министърът на отбраната участва в церемония по подписване на писмо за намерение за включване на България в инициативата "Програма на НАТО за Постоянно съюзно наблюдение на земната повърхност от Космоса" (Alliance Persistent Surveillance from Space - APSS).

Проектите на армията в начален етап във втория мандат на Димитър Стоянов

Проектите на армията в начален етап във втория мандат на Димитър Стоянов

Военният министър: Вероятността да спрем да носим бойно дежурство е голяма