Съпротивата срещу борбата с корупцията в България е голяма, виждаме го, и всяка помощ отвън е добре дошла. Това коментира във връзка с новите санкции срещу българи по закона "Магнитски" президентът Румен Радев пред журналисти в лозята на пловдивското село Устина, където е на посещение по повод празника Трифон Зарезан. Той допълни, че съвременната корупция е международно явление и не признава граници.

Радев посочи, че няма кой да свърши вместо нас нашата работа, а тя започва с приемането на закони, които да гарантират ефективна борба с корупцията. Държавният глава допълни, че политическите партии трябва не само да приемат тези закони, но и да се ангажират с изпълнението им, за да не е борбата срещу корупцията само предизборно говорене.

Най доброто средство да не попадат повече български граждани в списъка "Магнитски" е следващият парламент да се заеме наистина с една ефективна правосъдна реформа, така че да имаме превантивни действия и ефективна борба с корупцията, отбеляза той. Президентът определи новите санкции срещу българи като силен политически сигнал, че страната ни трябва да предприеме ефективни мерки.

Джеймс О'Брайън: Освен закони, трябва и прилагане на тези закони

Джеймс О'Брайън: Освен закони, трябва и прилагане на тези закони

Провел е срещи и с политически партии

Във връзка с предоставянето на оръжие за Украйна Радев коментира: "Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение и тя въвлича всички нас. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог."

Той заяви, че служебното правителство е изпълнило решението на 48-ото Народно събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна, в което много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с възможностите на страната ни. Президентът изтъкна, че огромният разрушителен потенциал на военния конфликт, неговата ескалация и влошаването на сигурността в нашия регион изискват служебният кабинет да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. По думите му това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие.

Продължаваме промяната призова Радев да спазва решенията на НС

Продължаваме промяната призова Радев да спазва решенията на НС

От партията напомниха на президента, че България е парламентарна република

"Що се касае до това решение, за призивите на бивши народно представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с надеждите и очакванията на българите. Нека не забравяме, че 48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх - от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа. То саботира европейската ни интеграция. Не прие предложените от служебното правителство закони, които облекчаваха и отваряха пътя ни, и към Шенген, и към Еврозоната", остър бе държавният глава. Той каза още, че последният парламент също така е приел съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска, а не е приел предложената от служебния кабинет програма за реална модернизация на армията ни.

Протест срещу Румен Радев се провежда пред президентството

Протест срещу Румен Радев се провежда пред президентството

Събитието е организирано от Инициативата Бъдеще с памет