Асен Василев е най-прахосническият и безотговорен финансов министър за последните 27 години. Той вдигна държавните разходи до космоса - два пъти по-високи, отколкото преди пандемията. Това заяви пред БНЕ бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той отбеляза, че добрият финансов министър не е този, който раздава пари на калпак до безкрай. Според него Асен Василев взима дългове от бъдещето на нашите деца. По думите му благодарение на творчеството на финансовия министър държавният дълг се е увеличил с 20 млрд. лв.

Николай Василев посочи, че критиците на Асен Василев казват истината. Той отбеляза, че служебният министър на финансите Людмила Петкова е била тревога за липсата на 3 млрд. лв. от фискалния резерв. Всеки път се повтаря едно и също - когато Василев издава министерството на финансите, следващият министър казва, че бюджета е доста зле, поясни икономистът.

По думите му страната ни разполага с пари за десет дни напред. Това е неправилна и безотговорна политика за управление на държавните финанси. Държава с БВП от 200 млрд. трябва има фискален резерв около 20 млрд, подчерта той.

Според него Асен Василев е причината България да не влезе в еврозоната. Николай Василев е категоричен, че няма да приемем еврото от 1 януари 2025 г. Той изтъкна, че големите бюджетни дефицити не водят до това да бъдем искани в еврозоната. Василев завари държава с нулева инфлация и доведе до държава, която не отговаря на критериите за влизане, добави икономистът. Като друг проблем той отчете включването на България в сивия списък за пране на пари.

Едни счетоводни шмекерии и никакви резултати през последните години в управлението, каза още той.

Асен Василев отказва втора порция "държавата фалира"

Асен Василев отказва втора порция "държавата фалира"

Опровергава още в първите часове наследника си Людмила Петкова