Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Такава не се очертава извън Русия и Украйна, които водят война. Това коментира в студиото на "Здравей, България" бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не ни заплашва бедност", допълни той. Според Василев инфлацията се бори с ръст на икономиката и лошата новина е, че растежът вероятно няма да е такъв, какъвто е трябвало да бъде.

По думите му дори войната да свърши днес, което не се очертава, вероятно растежът няма да бъде очаквания. "Дано да е положителен", заяви Василев.

Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20%

Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20%

Строителството е по-засегнато при санкциите от туризма

Той не е притеснен толкова много и от очертаващите се цени на бензина заради скока на петрола. Що се отнася до това колко ще струва бензинът, ако Русия спре петрола, петролът беше по-скъп през 2007 г., припомни Василев. "Тогава и бензинът беше по-скъп у нас, отколкото е сега, макар че българските доходи бяха два пъти и половина по-ниски, отколкото сега. Няма да спре светът, ако малко се вдигне петрола или друга суровина. Петрол се произвежда на всички континенти, той може да се пренася.

По-лошо е с газта. Хубавото е, че сега идва летния сезон, а не сме октомври да започва зимния сезон. Така че да се надяваме, че ще построим интерконектора с Гърция поне, за да можем да имаме алтернативни доставчици", обясни Василев.

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Газовата връзка с Гърция ще е готова юни месец

По-притеснен е Василев защото не вижда адекватна бюджетна политика, не се залагат достатъчно буфери, а популистки социалистически акции от типа на тези за изкупуването на зърното и акциите "срещу спекулата с олиото" не помагат на икономиката. Отгоре на всичкото са и пълна глупост, тъй като повишаването на цените на олиото не е спекула, а реална пазарна икономика. Николай Василев заяви, че докрай ще пита какво е станало с онези 9 милиарда от предишната актуализация на бюджета.