Докладът за КТБ, изготвен от международната компания „Аликс партнърс” ще потвърди изводите на парламентарната комисия – става дума за мащабна финансова измама.

Такива са очакванията на Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. Припомняме, след изрично писмо на финансовия министър Владислав Горанов бе дадено съгласие за частично разсекретяване на доклада. Днес се очаква той да бъде внесен в секретната секция на парламента.

Междувременно депутати от ДПС, внесоха предложение за промени в законодателството, според които докладът може да бъде оповестен без предложенията за събирането на вземанията.

Димитров обясни, цитиран от БНР, че клаузата за конфиденциалност в договора за международното разследване е предвидена заради риска да не могат да се съберат активите в масата по несъстоятелността, защото тези, които искат да укрият активи, биха били облагодетелствани.

По думите на Валери Димитров докладът потвърждава източване на КТБ от мажоритарния собственик Цветан Василев. По думите му, има обаче безспорни факти, че голяма част от фирмите-получатели на кредити са свързани с основния акционер на банката и той е кредитирал себе си с пари на вложители:

Това е мащабно вътрешно кредитиране, което противоречи на законите и разумното банкерство”, заяви бившият председател на Сметната палата.

Той е категоричен, че Банковият надзор се е провалил.
„Не може да проспиваш мащабна измама, всички индикатори, за която са били налице.” Валери Димитров нарече казуса с КТБ "жесток урок, преподаден на цялото българско общество:

Според него трябва да се направят такива промени в законодателството, които да не позволяват мащабни измамни схеми зад фасадата на една уж добре просперираща банка, която се представя едва ли не като жертва на политически посегателства.