Според предварителни данни от Българската народна банка, представени от икономическият министър Богдан Богданов по време на среща с представители на български, британски и международни компании в страната, преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България през първите девет месеца на 2023 г. са достигнали рекордните 3,1 млрд. евро.

Това представлява увеличение с около 50% или над 1 млрд. евро в сравнение със същия период през миналата година, като този ръст е най-големият за последните 15 години. 

Въпреки рецесията в Западна Европа, Българската икономика продължава да расте с близо 2%, като се нарежда в топ 5 на ЕС по икономически ръст през третото тримесечие. Министърът Богданов подчерта, че страната предоставя значителни възможности за развитие, превръщайки се в хъб за иновации и производства с висока добавена стойност.

 Министърът съобщи за разработването на инвестиционен портал, който ще улесни потенциалните инвеститори с информация за подготвени индустриални терени и пазара на труда. Този портал ще обедини административните процеси и ще внедри най-добрите практики от Европейската комисия.

ЕП ни насърчава да си поправяме уредите, а не да си купуваме нови

ЕП ни насърчава да си поправяме уредите, а не да си купуваме нови

С цел намаляване на въздействието на масовото потребление върху околната среда