Няма да връщаме европари. Това успокоение дойде от българския представител в Европейската Сметна палата Илиана Иванова. Пред БиТиВи тя обясни, че в доклада на одитиращия орган страната ни е спомената само като илюстративен пример. В документа никъде нямало препоръки за спиране или пускане на европейски средства.

Припомняме, по-рано страната ни бе посочена като пример за неправомерно раздадени европари. По програмите за „Икономическо, социално и териториално сближаване" има най-много неправомерно раздадени европари. От тях се ползват новите членки като България, сочи докладът на одиторите на ЕС за 2014 година.

В доклада на Европейската сметна палата се посочва, че в пет държави, сред които и България, са констатирани особени проблеми. Установено е неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки.

Илиана Иванова посочи, че България е спомената заедно с още няколко държави, където са констатирани определени слабости при провеждането на обществените поръчки. Тя изтъкна, че само този, който не е одитиран в тази област, не е бил споменат.

Иванова е категорична, че нарушенията при обществените поръчки са общоевропейски проблем. Според нея твърденията, че заради доклада Брюксел може да спре парите по оперативните програми са медийни интерпретации.

Илиана Иванова смята, че трябва да се изтъкне, че страната ни за втора поредна година няма констатирана нито една грешка при разходването на парите от Европейския социален фонд. Проблемите със системата за идентифициране на земеделските парцели също били решени.