Ключовете на 30 високо проходими пикапа Great Wall връчи финансовият министър Симеон Дянков на митнически служители пред Централното управление на Агенция „Митници".

Колите ще бъдат за всяка от 28-те области, една - за Летището и една - за Централно митническо управление. Стойността им е 1, 115 млн. лв. и включва освен самите коли, и GPS-ите, с които са оборудвани.

Симеон Дянков изтъкна, че автомобилите са българско производство и че се предоставят на Митниците, защото по думите му Митницата от всички държавни институции в последните три години е направила най-много.

Според Дянков от „разграден двор" Митницата е станала образцова институция.

Автомобилите ще могат да извършват проверки по всяко време. Екипите ще са на местно ниво и всяка задача ще се изпълнява от най-близко намиращата се кола. Така ще отреагираме по-бързо и ще бъдем по-ефективни, каза шефът на митниците Ваньо Танов.

Според него обществената поръчка е спечелена с най-ниска цена и отговаряне на заложените параметри. Танов уточни, че изискванията са били: минимум 4 да е екипажът, колата да бъде високопроходима, да е 4х4 и да има товарен отсег.
Затова избрахме пикапи, а не джипове, подчерта Танов.

Симеон Дянков каза, че заложените по-високите приходи в Бюджет 2013 идват от много по-добрата работа на Митниците. Приходите в Бюджет 2013 са с 1,8 млрд. лв. повече.

Макропрогнозата на Световната банка е за икономически растеж през 2013-та от 1,9%., според прогнозата на МВФ - 1,5%, а ние залагаме 1,2%, отбеляза Дянков и категорично заяви, че само заложеният икономически растеж от 1,2% да се изпълни, и бюджетът е реалистичен.
„Трета година преизпълняваме бюджета. Тази година също ще бъде преизпълнен",
уверено заяви Дянков.