Амигос - пране на париСрещу фирма "Амигос 3" ООД, която се свързва с Иван Тодоров - Доктора, е повдигнато обвинение за пране на пари, съобщава електронното издание на в. "Дневник", като се позовава на БНТ.

Прокуратурата твърди, че срещу собственицитена фирмата Петър Петров и Дойчин и Димитър Мирянови е повдигнато обвинение по следствено дело за изпиране на 90 млн. долара. Делото се води на специален отчет.

Софийската градска прокуратура е наложила на тримата мярка за неотклонение "задържане под стража".

Финансово-брокерска къща "Амигос 3" е собственик на 46% от фирма "Източни финанси", където съдружник е Иван Тодоров - Доктора.

Софийският апелативен прокурор Иван Петров съобщи, че тримата са организирали изпирането на над 28 млн. долара чрез регистрирани у нас търговски банки.

Първоначалните данни сочат, че финансовите средства са придобити чрез данъчни и контрабандни престъпления. От Гърция и Македония чрез куриер парите са внасяни в наши банки, а след това е разпоредено парите да бъдат преведени по сметки извън страната.

Освен за "Амигос 3", следствието и прокуратурата събират материали срещу още 4 фирми, каза прокурорът.

По повод повдиганото обвинение, изпълнителният директор na фирмата Васил Киров заяви пред Дарик радио, че е било крайно време да се стигне до образуването на едно крупно дело за изпиране на пари нататък.

•Нямам практика да коментирам конкретни случаи от нашата работа. Това не е и в стила, изграден от агенцията.

Самият факт на образуване на едно следствено дело специално за изпиране на пари и за такава крупна сума, би могло да бъде разгледано само положително от гледна точка на функционирането на системата за противодействие на изпирането на пари в България.•

Важното е дори да има оправдателна присъда да има присъда, за да се види по какъв начин съдът чете и тълкува правните норми, свързани с изпирането на пари, подчерта Васил Киров.