Тестването на ТОЛ системата започва от 15 май. Ще се тестват таксите на база изминато разстояние. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова

"Стартирали сме диалог с браншовите организации, с превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който е обект на обсъждане. В скоро време ще представим и карта на пътищата, които ще обхваща ТОЛ системата", посочи Аврамова.

Работодателите препоръчват по-ниски първоначални ТОЛ такси

Работодателите препоръчват по-ниски първоначални ТОЛ такси

Таксите да се увеличават постепенно и обосновано, иска бизнесът

Тя припомни, че от 20 хил. км републиканска пътна мрежа в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние.

По думите на Аврамова техническото изграждане на ТОЛ системата върви по график и трябва да приключи до 16 август.

Аврамова коментира предложените от работодателите по-малки, прогресивно увеличаващи през годината се такси, както и по-малък обхват. Аврамова е на мнение обаче, че обхватът трябва да остане същият, защото в страната имало много първокласни пътища, които също трябва да бъдат оправени.

"Много сме закъснели с въвеждането на ТОЛ системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са необходими за рехабилитация и изграждане на нови пътища, както и на магистрали", каза министърът.

Предупреждават за поскъпване на стоките заради тол таксите

Предупреждават за поскъпване на стоките заради тол таксите

От хляба три филийки ще отиват за тол такса, четири за ДДС