Натрупаните задължения към хазната с давност над 10 години не се опрощават, въпреки че държавата няма право да ги събира, уточниха от Националната агенция за приходите (НАП) на пресконференция. Това са всички публични задължения - данъци, осигуровки, глоби от КАТ, задължения към общините. "При данъците няма възмездност", припомнят от агенцията.

От 2016 година влязоха в сила промени в данъчно-осигурителния кодекс, според които държавата няма да може принудително да ни накара да платим, но това не означава, че дълговете ни отпадат автоматично.

"Въпреки че никой не може да ни принуди да погасим задължения с изтекла абсолютна давност, т.е. десет години, остава моралното задължение това да се направи", обясни Росен Иванов от приходната агенция.

"Изтичане на дълг, след който законът приема, че правото на кредитора, в случая държавата, да събира принудително, обърнете внимание, а законът казва, че кредиторът служебно ще отбележи тези задължения като неподлежащи на принудително изпълнение, но те не са опростени", опита се да внесе яснота Иванов.

При пенсиониране и при други събития от правен интерес хората са заинтересувани да погасят много стари задължения. "Типичният пример, с който най-често се сблъскваме е, че когато дойде време за пенсиониране, изведнъж се сещаме, че понеже не сме си платили преди 20 години осигуровките, това е типично за самоосигуряващите се лица, сега ще получим много малка пенсия", обясни Иванов.

Не е ясно дали подобно затруднение може да има при теглене на кредит, например. "Всяка банка изисква удостоверение за платени данъци и публични задължения", казаха специалисти.

Иванов потвърди, че в момента данъчните работят по варианти за методики за възстановяването на ДДС при използването на имущество за лични и служебни цели едновременно.

Методиките за изчисляването на възстановяването на данъчния кредит ще бъдат готови след няколко седмици.