Данъчната агенция (НАП) прилага нов партньорски подход при събиране на просрочените задължения към бюджета, съобщиха от Националната агенция по приходите.

От агенцията започнаха регулярно изпращане на автоматични електронни съобщения до длъжниците си.

НАП образува изпълнителни дела срещу 8000 длъжници

НАП образува изпълнителни дела срещу 8000 длъжници

НАП препоръчват всеки периодично да проверява онлайн за задължения

Кампанията е част от мерките, с които приходната агенция напомня за задълженията на длъжниците, преди да предприеме мерки за тяхното принудително събиране.

Част от електронните съобщения са с информативен характер и съдържат данни за нововъзникналите данъци, осигурителни вноски или други такси и глоби, чиито срок за плащане вече е изтекъл. В писмата не са упоменати изрично конкретните размери на дълговете.

Съдържанието на писмата е различно в зависимост от това дали има образувано изпълнително дело за дълговете или не. В имейлите се посочва също, че клиентите могат да направят справка за всички свои просрочени задължения. Това може да стане чрез електронната услуга на Агенцията на Портала за електронни услуги на НАП, но е необходимо данъкоплатецът да има електронен подпис или персонален идентификационен код.

От НАП изпращат писма до длъжниците си

От НАП изпращат писма до длъжниците си

Приходната агенция може да провери и осигурителния доход

Друга част от електронните писма се изпращат на длъжници, за които предстои образуване на изпълнително дело, като им се предоставя едномесечен срок за заплащане на дължимите суми преди НАП да пристъпи към изпълнение.

Текстовете на писмата до длъжниците на НАП могат да се видят на интернет страницата на НАП- www.nap.bg.