В понеделник започват плащанията по мярката "Запази ме". Това обяви във Варна социалният министър Деница Сачева, цитирана от bTV.

Тя обясни, че мярката предвижда работници в неплатен отпуск заради кризата с коронавируса да получат финансова помощ в размер на 24 лева на ден от държавата.

По думи на Сачева засега ще се изплащат средствата на работниците, които са били в неплатен отпуск от 29 октомври до края на ноември. За тези, които са в неплатен отпуск през декември, парите ще бъдат изплатени преди Нова година или в началото на януари, което е по-вероятно.

От днес се кандидатства за помощта от 24 лв. на ден – за работници в неплатен отпуск

От днес се кандидатства за помощта от 24 лв. на ден – за работници в неплатен отпуск

Някои фирми са временно затворени заради мерките...

Министърът увери, че се прави всичко възможно за да се изплащат средствата колкото се може по-бързо. Според нея през следващата седмица ще се извършат и плащанията за родители, които гледат децата си. Тя изтъкна, че това дори ще бъде леко авансово - преди още да са изтекли напълно дните им в неплатен отпуск.

По данни на социалното министерство близо 1 милион души са получили различна форма на подкрепа от тях от началото на пандемията до момента.