Председателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви, че разликите в отчета на Софийския университет "Св. Климент Охридски" възлизат на милиони левове.

"Има несъответствие на данните, които се посочват в отчета, баланса и оборота на СУ с обобщените данни на останалите факултети", обясни Цветков пред bTV.

Припомняме, в понеделник, 17 юли, стана ясно, че инспекторите на Сметната палата са отказали да заверят финансовия отчет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2016 г.

От Сметната палата не завериха отчета на Софийския университет

От Сметната палата не завериха отчета на Софийския университет

В 6-месечен срок в СУ трябва да изпълнят препоръките

Според одиторите, годишният финансов отчет не дава вярна и честна представа за финансово състояние и имущество на Софийския университет към 31 декември 2016 г.

Стана ясно още, че в Софийския университет "Св. Климент Охридски" не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни.

По думите на Цветков нарушения имало и в разплащанията на университета - имало практика служебните аванси да се изплащат в брой, а не по банков път. Така се разплащали и разходите за стоки, депозити за тръжни процедури и други.

Още в понеделник Сметната палата даде 6-месечен срок на СУ да направи проверка и да премахне несъответствията, след което ще последва нов одит. "Университетът трябва да извърши проверка, за да установи дали това са счетоводни грешки или липси", допълни Цветков.