Партиите имат широка свобода да правят разходи от своите доходи, както намерят за добре, защото законодателството не предвижда изчерпателен списък на разходите.

Следете даренията на партиите, зоват от Сметната палата

Следете даренията на партиите, зоват от Сметната палата

Така гражданите щели да вземат информирано решение

Политическите формации водят отчетност по стандартите за малките и средни предприятия, а този тип отчетност е напълно неразбираем за желаещите да се информират. Това заяви проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. Той смята, че са необходими промени в Закона за политическите партии.

Според него дебатът за партийните субсидии е непродуктивен и се води в омагьосан кръг.

Самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин, подчерта Димитров.

Без конкретни промени в Закона за политическите партии този проблем не може да бъде решен. Сегашният закон не позволява подобна отчетност, смята проф. Валери Димитров. Той изрази песимизъм, че нещо в тази насока ще се промени.

Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други - разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия.

Проблемът, според проф. Димитров, е по-скоро в липсата на публична отчетност на разходите на партиите. Без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства.

Партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тази свобода да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите, заяви Димитров.

По думите му е необходимо да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер. Според финансиста, в графата "присъщи на дейността на партиите разходи" може да бъдат включени най-разнообразни разходи.

Системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще използват партиите като марионетки, допълни проф. Валери Димитров.