Гражданите да следят Единния регистър по Изборния кодекс, за да вземат информирано решение. За това прикани председателят на Сметната палата Цветан Цветков в интервю за БНР. Той обясни, че регистърът е отворен от началото на предизборната кампания. В него се вписвали всички получени дарения, декларации за произход на дарението, предоставени имоти, както и движими вещи за ползване по време на кампанията.

Цветков обърна внимание, че има случаи, в които даренията не се декларират, но те се констатирали впоследствие. След като регистърът бъде затворен, Сметната палата получавала отчетите на партиите и с последващи проверки ставала ясна пълната картина относно финансирането на всеки един участник в изборите и разходите, които е направил. Именно на този етап се засичали разминаванията.

Шефът на Сметната палата коментира, че законът не задължава агитиращите за референдума да декларират каквото и да е и да подават каквато и да е документация пред Сметната палата. По думите му се за пропуск в националното законодателство. Цветан Цветков обеща след като приключи кампанията, ЦИК и Сметната палата да инициират законодателни промени в тази посока. Причината е, че сега участниците в кампанията за избори за президент и тези за референдум са неравнопоставени. Едните подлежали на строга отчетност, а другите не.

Над 77 000 декларации на лица с висши държавни длъжности са били проверени от Сметната палата за 10 години. Констатираните несъответствия са около 2300. Според Цветков се наблюдавала ясно изразена тенденция за намаляването им.

Приблизително 1 милион лева данъчни задължения са били установени при проверки, след като Сметната палата е подала сигнали до НАП и ДАНС.