700 милиона лева са предоставени на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от предишното правителство, стана ясно по време на парламентарния контрол.

Финансовият министър Симеон Дянков отговори на депутатско питане на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев относно изпълнението на 2 постановления на Министерския съвет за предоставяне на бюджетни средства за увеличаване капитала на "Българския енергиен холдинг" ЕАД.

С първото постановление, по думите на Добрев, са предоставени 300 милиона лева от републиканския бюджет на БЕХ. С друго постановление са предоставени още 400 милиона лева.

Изпълнени ли са целите в двете постановления, попита Делян Добрев.

300 милиона лева са изплатени към Атомстройекспорт, обясни финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи, че средствата са поискани от бившия енергиен министър Петър Димитров с цел реализацията на проекта „Белене", както и за оздравяване на Топлофикация-София.

Димитров не се е съобразил и с мнението на финансовото ведомство.

Българските граждани трябва да знаят как се изразходват парите им, категоричен е финансист номер 1.

В разгара на глобалната финансова криза правителството на г-н Станишев вместо да ограничи разходите, предприема дългосрочни финансови разходи, изтъкна Делян Добрев след коментара на финансовия министър.

Предишният кабинет купува оборудване за „Белене", без реално проектът да е стартирал.

Междувременно обаче ексминистър Димитров се почувства лично засегнат от дебата и поиска думата, дадена му от парламентарния шеф Цецка Цачева.

Безкрайно съм обиден от елементарната манипулация, която се прави, посочи Петър Димитров. Тези 700 милиона лева са взети от фискалния резерв, а не от републиканския бюджет. Правителството на Станишев не е изразходвало нецелесъобразно парите на държавата. Лансира се една клевета, категоричен е той.

След това думата взе и Сергей Станишев, който подчерта, че е крайно време министрите да започнат да правят разлика между държавен бюджет и фискален резерв.