Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка са закупили през миналата година нива в село Иваняне (близо до Банкя) за 45 хил. лв.
Държавният глава е теглил кредит за 80 хил. лв., става ясно от декларацията му, подадена до Сметната палата.

Първата дама има и 35 хиляди лева в банка. Зорка и Георги Първанови нямат нито апартаменти, нито лек автомобил.

Съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности (ЗПИЛЗВДД), Сметната палата публикува в интернет декларациите и уведомленията, подадени през 2008 г. от задължените по закона лица, и имената на тези, които не са изпълнили това задължение.

Премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински са уведомили, че няма промяна в имотното им състояние.

Новият вицепремиер Меглена Плугчиева декрарира път една втора идеална част от къща в София за 900 хил. лева и земя, също в София, за 80 хиляди лева.
Плугчиева има още в банка 1000 евро, а съпругът й - 15 хиляди евро.

Министърът на държавната администрация Николай Василев не е декларирал собственост на свое име, което да е придобил през изминалата година.
В банка обаче има близо 250 хил. лв., основната част от които са спечелени след продажбата на жилище в Лондон.

Другият министър с голям влог в банка е социалният - Емилия Масларова е декларирала пред Сметната палата малко под 120 хил. лв. в банка.

Бившият военен министър Веселин Близнаков има 55 хил. лв. на влог, а министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров - 50 хил. лв.

Министрите, които през 2007 г. са правили големи покупки имат и най-големите заеми.

Например министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е купил апартамент за стоматологични кабинети за 195 хил. лв., 156 хил. лв. от които е заемът, който е изтеглил.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева пък е дала 116 хил. лв. за дворно място с къща в Банкя. Тя има обаче и заем от 56 хил. лв.

Транспортният министър Петър Мутафчиев има на влог само 6 хил. лв. срещу кредит от 118 хил. лв.

Докато е бил в парламента сегашният министър на МВР Михаил Миков е спестил от заплата 22 хил. лв. и има над 38 хил. лв. от акции в 17 дружества.

Неговият предшественик Румен Петков е декларирал сметки във валута за близо 66 хил. лв. от банкови влогове на съпругата си Галина, която има и на свое име кредит за близо 48 хил. лв.

40 души, заемащи висши държавни длъжности, не са подали в срок декларациите си за имущество, съобщават от Сметната палата.

17 лица души от тях са подали декларация след срока и след поканата за съставяне на акт за административно нарушение, а 23 лица изобщо не са подали декларация.

Сред нередовните чиновници е шефът на Столичния общински съвет Андрей Мирчев, както и членове на няколко партии:

  • Съюз на демократичните сили
  • Политическа партия "Ред, законност и справедливост"
  • Българска национално - патриотична партия
  • Движение за права и свободи
  • Политическо движение "Евророма"
  • Политическа партия "Новото време".

Сред непосалите декларации има и прокурори, следователи, кметове и зам кметове.

Ежегодни декларации са подали 3991 лица.

За всички лица, неподали в срок декларация, са образувани административно-наказателни преписки за търсене на отговорност.

Списъкът с имената на неподалите в срок декларация днес ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност".

Регистърът на лицата, заемащи висши държавни длъжности, е достъпен чрез интернет страницата на Сметната палата на адрес http://www.bulnao.government.bg/ (на началната страница - банера в дясно).