На 16 август ще стартира публичното предлагане на дялове на "Алфа Индекс Toп 15" - първият в България индексен договорен фонд, става ясно от публикация в Държавен вестник.

Портфейлът на Алфа Индекс Топ 15 ще следва структурата на индекса Дневник 15, в който влизат 15-те най-големи и най-ликвидни компании на българския капиталов пазар. Общата капитализация на първите 15 дружества в индекса по данни от края на днешната търговия е 5,34 млрд. лв.

"Досегашните наблюдения показват, че интересът към подобна инвестиционна схема ще е значителен. Още преди началото на публичното предлагане вече немалък брой инвеститори потърсиха контакт с нас за да получат повече информация и да питат кога могат да си купят дялове", споделя Петър Василев, инвестиционният консултант на дружеството.

"Според мен това което най-вече ще е интересно на инвеститорите е простотата и възможността във всеки един момент те да знаят какво има в портфейла на фонда и как се движи инвестицията им. Разбира се ниските разходи също са плюс. Що се отнася до възможността да се появят и още индексни фондове, базирани на други индекси, това в никакъв случай не ни притеснява, стига индексите да са добре структурирани и достатъчно представителни и да се изчисляват по ясен и прозрачен начин, допълни инвестиционният консултант.

Алфа Асет Мениджмънт управлява и първия секторен договорен фонд на българския пазар, инвестиращ в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Инвестиционната политика на Алфа Индекс Имоти включва до 90% инвестиции в акции и права, издадени от АДСИЦ, инвестиращи в имоти.