Пътят на България е към еврото и еврозоната, които са стратегически задачи, обяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия член на управиелния съвет на БНБ Лена Русенова, избрана от квотата на държавния глава.

Българската народна банка е единствената институция у нас, която в международен план се ползва с доверие и е най-високо оценена, изтъкна още Плевнелиев. На събитието присъства и целият управителен съвет на централната банка, оглавяван от гуверньора Иван Искров.

Доц. д-р Русенова е дългогодишен преподавател в катедра "Финанси" на УНСС и ще замени на поста назначената от бившия държавен глава Георги Първанов Пенка Кратунова.

Номинацията на Русенова бе обявена на 7 април. По повод стъпването си в длъжност Русенова заяви, че БНБ винаги е била гарант за стабилност в държавата и че се радва от факта, че ще работи в една истинска независима институция.

Плевнелиев, който наскоро отправи поздравително слово към БНБ по повод 135 годишнината на институцията, отново изтъкна значението на централната ни банка стабилността на националната икономика.

По думите му БНБ е единствената банка в Европейския съюз, която, когато в период 2005-2006 по света се надуваше кредитния балон, тя внасяше стабилност в България.

Припомняме, че тогава БНБ изискваше по-голям дял задължителни минимални резерви, които банките трябва да имат и по този начин ограничаваше тяхната ликвидност и така възпираше по-свободното раздаване на кредити. След като дойде кризата, БНБ намали тези резерви с цел да стимулира кредитирането и да съживи икономическия растеж. Този вид парична политика е известна като антициклична.