В хода на валутната търговия на азиатските пазари американският долар се понижава по отношение на общата европейска валута. Японската национална валута отново поскъпва.

В петък сутринта доларовият индекс, отразяващ динамиката на американската спрямо кошницата от 6 други световни валути, се понижава с 0,2 процента до 89,946 пункта. Като цяло, обаче показателят се покачи с 0,6 процента за седмицата, през която отслабнаха страховете за глобална търговска война.

Спрямо йената днес доларът се понижава с 0,24 процента до 106,16 йени. През седмицата той поскъпна с 1,5 процента, но за тримесечието като цяло загуби квартал 5,7 процента от курса си спрямо японската валута.

Днес сутринта еврото расте с 15 процента до $1,2320, но за седмицата загуби около 0,3 процента от стойността си спрямо долара.

За тримесечието като цяло общата валута нарасна с около 2,6 процента на фона на перспективата за промяна на твърде меката парична политика на ЕЦБ.

Фунтът стерлинг прибавя 0,19 процента към курса си спрямо долара, покачвайки го до $1,4044. За тримесечието като цяло паундът поскъпна с 3,9 процента, показвайки най-силната си динамика от средата на 2015 година.

Повечето валути се търгуват в млаки обеми и тесен диапазон, доколкото повечето ключови световни пазари днес няма да работят поради католическите великденски празници.