Няма проблем с пенсионните фондове, не може да бъде открит проблем, защото те са управлявани добре и са стриктно регулирани и контролирани. В това бе категоричен председателят на комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в студиото на предаването „Лице в лице” по БТВ.

По думите дори и да има някакви дребни технически проблеми, това няма да се отрази на управлението на средствата.

Мавродиев припомни резултатите от временната анкетна комисия за пенсионните фондове, която е излязла със заключението за силен надзор и че парите на хората са по личните им партиди в пенсионните фондове, т.е. там, където трябва да бъдат.

Като лично Стоян Мавродиев определи решението да не се кандидатира за втори мандат, за което е уведомил премиера Борисов:

Смятам, че да се карат по много мандати на едно и също място не е особено полезно нито за организацията, нито за човека, който ще бъде в такава функция. Принцип на международните организации е да има ротация на всеки 4 години”.

Така се дава възможност както на институцията да се развива, така и аз да развивам своя професионализъм на други места, обясни Мавродиев.

Шефът на КФН характеризира като много добра комуникацията си с премиера Борисов за последните 10 години и че оценката на министър-председателя за работата му е отлична.
По думите на Мавродиев самият Борисов е пожелал да продължат да работят заедно в различни други сектори на икономическата и финансова система. Темата за нов пост обаче засега не е обсъждана.

Стоян Мавродиев заяви, че е спокоен и не се притеснява от евентуални проверки на комисията, които новият председател би предприел.
Като цяло той заяви удовлетворение от работата на КФН, докато е бил неин председател.

Комисията беше един силен, отговорен и независим регулатор, неподатлив на политическо влияние и стриктно вършещ своята работа според закона”, посочи Мавродиев и допълни, че комисията не се е притеснявала да налага санкции в големи размери, когато това се налага и да подава сигнали към прокуратурата и разследващите органи.

„Множество факти има, които доказват тази независимост”, посочи шефът на КФН и допълни, че премиерът Борисов никога не се е намесвал в независимостта на регулатора.

Глобите, които комисията е наложила за последните шест години, са 12 млн. лв. - четири пъти повече в сравнение с последните 12 години при предишните председатели, за който период глобите са 4 млн. лв., припомни Мавродиев.

Той посочи още, че комисията е била проверявана 13 пъти от международни институции, имало е и три анкетни комисии и всички доклади са за блестящо свършена работа при спазване на най-високи професионални стандарти.