Общините имат в пъти по-голямо финансиране за развитие на градската си среда по ОП "Региони в растеж". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва в Третата международна конференция: "Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор".

Нанков допълни, че трите фонда за градско развитие по ОП "Региони в растеж" предвиждат пет пъти повече средства в размер на 370 млн. лв. за настоящия програмен период.

България с най-много средства по фонда за стратегически инвестици

България с най-много средства по фонда за стратегически инвестици

Предстои да инвестират 6 млрд. евро у нас по кохезионния фонд

Той отбеляза още, че всички виждат положителните ефекти за регионите и градовете от финансирането. "Всички ние си даваме сметка, че светът се променя, във времето на бюджетни ограничения", коментира Нанков и настоя да се използват всички фондове и финансовите инструменти.

По думите му, след приключването на сегашния програмен период, ще се премине от грантово финансиране към финансови инструменти и като цяло през 2020 г. ще говорим все повече за така наречените "рециклирани пари". Нанков беше категоричен, че колкото по-бързо се научим да се възползваме от тях, толкова по-успешно ще се адаптираме към новите условия.

"Натрупахме опит, реализирахме проекти с висока добавена стойност", посочи Нанков. Така по трите фонда за градско развитие, които са част от така наречения Фонд на фондовете ще бъдат финансирани проекти както на общините, така и на бизнеса. С нисколихвено кредитиране ще се даде възможност на българските градове да станат и икономически по-развити и социално по-привлекателни.

Свързват Божурище с влак или метро

Свързват Божурище с влак или метро

Московски очаква в индустриалната зона да заработят около 30 хил. души

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че трябва да се работи по проекти с максимално висока добавена стойност. Той отбеляза, че само в България се пресичат пет транспортни коридора. Московски открои темата за коридор номер 8. "Там виждам ролята на ЕИБ, ако нещо бави този проект, то това е различните механизми за финансиране, които имат държавите", обясни Московски.

Така докато България и Италия могат да ползват средства по оперативните програми, то страни като Албания и Македония нямат тази възможност.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че за градовете е изключително важно европейското финансиране. По думите ѝ София е добър пример за използването на европейските средства за подобряването средата на живот на гражданите. Фандъкова добави, че от 3 млрд. лв. европейско финансиране за Столична община, 2 млрд. лв. са били предоставени безвъзмездно.