"Без промяна на данъчните ставки, трудно някакъв бюджет може да бъде вместен в какъвто и да било приемлив дефицит, дори и 3%. Или промяна на данъчните ставки, или това, което предлага финансовото министерство - еднократен данък върху генерираните свръхпечалби и възстановяване на всички ставки по ДДС, без две от тях".

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти относно бюджета, който готви служебния кабинет да внесе в Народното събрание. Коментарът си той направи, след като синдикатите представиха наблюдението си за издръжката на живот за първото тримесечие на 2023 г.

По думите му подкрепата на бизнеса трябва да се прави през разходните, а не през приходните политики. Възможно е да бъде балансиран бюджетът на служебното правителство, но при едно ребалансиране, за да станат по-справедливи данъчните ставки и тяхната промяна, подчерта Пламен Димитров. Синдикатите ще предложат своя визия как приходната и разходната част могат да бъдат ребалансирани, повишени и да се вържат бюджетните разходи.

КНСБ подкрепя връщането на ДДС на 20% всички стоки и услуги, с изключение на две - бебешките стоки и книгите. Синдикатите подкрепят въвеждането на тол таксите, което ще даде тласък на приходите в бюджета.

КНСБ подкрепя и въвеждане на данъка за свръхпечалбата на енергийните дружества и бизнеса. Не е нормално, няма такава нормална държава, която да генерира две последователни години на бизнеса по 10 млрд. лева, посочи Пламен Димитров. Ако правно всичко това е възможно - или доброволно, или еднократно да бъдат обложени декларираните печалбите на фирмите, настоя президентът на КНСБ.

Пламен Димитров очаква да види на Националния съвет за тристранно сътрудничество какво точно е отразило Министерство на финансите в проекта на Закона за държавен бюджет.

КНСБ обаче видели проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който според синдикатите показва прилична стъпка за пенсиите от 1 юли 2023 г. и предвижда напред пенсиите към компенсиране на кумулативната инфлация. За заплатите обаче за миналата година има спад от 6% и КНСБ настоява през настоящата година да се компенсира миналогодишната и сегашната инфлация с поне 10% за разходите за заплати и диференцирано увеличение в публични сектор. МРЗ също трябва да бъде компенсирана с инфлацията, настоя Димитров.

Никола Стоянов мълчи за бюджета

Никола Стоянов мълчи за бюджета

Все още нямаме бюджет за 2023 г.