Пловдивски бизнесмени „скочиха" срещу въздушните проверки на НАП. Васил Караилански и Стефан Йосифов се възмутиха от внушението, което излъчва Агенцията към обществото, снимайки къщите на богатите хора от хеликоптер.

Двамата са съдружници във фирма "Микрон", а къщата на Йосифов попадна сред скандалните кадри заедно с антилопите и патетата в двора.

Дружеството ни е на 22 години, а ние се занимаваме с частна дейност още от преди 10 ноември, обясниха засегнатите. В началото на 90-те бяхме в петролния бизнес, после построихме хотели в Слънчев бряг и Банско. Имаме също и строителна дейност.

През 2009-а година внесохме 680 000 лева данъци, обясняват Караилански и Йосифов. Те задават и въпроса дали трябва да се чувстват виновни, че имат възможност да си позволят хубави къщи.

От фотосесията на НАП резултатът за нас е печален - хората се настройват срещу богатите, вместо да се питат какво да направят, че и те да живеят в хубави къщи, е заключението на бизнесмените.

Къщата на Стефан Йосифов е семейна, а не фирмена собственост и е построена преди 13 години. От думите му стана ясно, че екзотичните животни, които се разхождали по двора, докато хеликоптера изпълнявал данъчната мисия над Пловдив, пък са му слабост. Е, не ме е срам за това, коментира съдружникът.

Къщата на Васил Караилански също не е фирмена, но тъй като все още не е завършена напълно, той не живее в нея. Освен чрез "Микрон", двамата са внесли в държавния и общински бюджет по 60 000 лева данъци и такси.

Междувременно стана ясно, че шефът на ДНСК е подал оставката, поискана му вчера от премиара и министър Плевнелиев.
Иван Симидчиев се оттегля от длъжността след разразилия се скандал с незаконното застрояване на язовир Ивайловград от така нареченото "митничарско селище".