Конституцията изяде бащите си. Същото е и при публичните финанси. Това коментира пред БНТ Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България.

Проблемите в бюджета произтичат от грешната прогноза, по думите му. С около 4 милиарда лева по-малко ще бъдат приходите в бюджета, според прогнозата му. Дефицитът ще е приблизително 2%от БВП, смята Дацов. Има изоставане в събираемостта, посочи още той. Заплатите оказват натиск върху инфлацията, обясни икономистът.

На Борисов му липсва мазнинката в бюджета

На Борисов му липсва мазнинката в бюджета

Няколко милиарда са похарчени в последните няколко дни на правителството

Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев на свой ред също очаква повишаване на разходите, но и намалени приходи. Пенсионната система е тежък камък, там решение няма, ако няма икономика, подчерта той. Див популизъм е темата с добавките за пенсиите, според него. Заплатите са ниски, коментира още Кацарчев. Българите не искат да работят нископлатена работа, подчерта синдикалистът. Ние сме най-бедната държава в ЕС, каза Кацарчев.

Припомняме, че от седмица не спират коментарите по темата за обявените от служебния министър на финансите Людмила Петкова "липсващите средства" във фискалния резерв, които впоследствие се оказа, че се крият в очаквани в рамките на месеца приходи.

Любомир Дацов предупреждава за нуждата от оптимизиране на разходната част на бюджета

Любомир Дацов предупреждава за нуждата от оптимизиране на разходната част на бюджета

Бюджетът не е обикновена счетоводна сметка