Има всички данни април-май да има намаление на цените на храните в магазините. Това каза в предаването "120 минути" на бТВ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Закъснява намалението на цените обаче, призна той, тъй като трябва да паднат цените на едро заради липсата на достатъчно конкуренция. На въпроса има ли картел - той бе уклончив и препрати към Комисията за защита на конкуренцията.

На борсата зеленчуците и олиото поевтиняват, млякото поскъпва

На борсата зеленчуците и олиото поевтиняват, млякото поскъпва

Тази седмица общият спад на цените на борсите е 0.55%

Цените на храните в момента са: олио 8% надолу, кисело мляко - 9%, повече се задържат плюс минус един процент.

Производствените цени през февруари падат, инфлацията през март е 2%. Толкова голям спад не е имало, каза още министърът.

Много неща в цените в магазините нямат обяснение. Първоначално инфлацията бе заради горивата, сега България е с най-ниските цени на горива в Европа, поясни Стоянов.

Бюджетът е само рамка, която служебното правителство предлага. Той е на база на политиките, които са заложени в програмите на от 44-о до 48-о НС - без нови заложени политики, каза той по отношение на новия бюджет. 1.8% ръст е заложен в бюджета, министърът смята, че ръстът ще е 2%. Стоянов е категоричен, че отливът на инвеститори е "фалшива новина". 17 сертификата за инвестиции има и 70% повече ръст, обясни той.

Властта се безпокои от скок на цените по време на забраната за внос от Украйна

Властта се безпокои от скок на цените по време на забраната за внос от Украйна

Забраната се въвежда временно до 30 юни