Властта официално прие решение за временна забрана за вноса на хранителни продукти от Украйна, с изключение на транзитно преминаващата стока. Решението влиза в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни.

На брифинг в Министерски съвет земеделският министър Явор Гечев заяви, че се надява родните земеделски производители да не вдигат цената на продукцията си във връзка с времевия прозорец на временна забрана. "Без вдигане на цените от страна на земеделските производители, за да може да изнесем максимално количество продукция", призова той.

Иначе Явор Гечев се надява временната забрана да падне преди 30 юни, но трябва да има общоевропейско решение по въпроса.

Той смята още, че на България няма да бъдат наложени санкции заради временната забрана за внос на стоки от Украйна.

Министерски съвет въвежда временна забрана за вноса на храни от Украйна

Министерски съвет въвежда временна забрана за вноса на храни от Украйна

Гълъб Донев: Брюксел да преосмисли позицията си за коридорите на солидарността

Взетите решения не трябва да повлияват на цените, пазарът е тежко пренаситен и няма да толерираме неща, които да влияят на цените, закани се Явор Гечев и допълни, че властта ще промени решението си, ако има някакви аномалии в цените на земеделските продукти.

Според него няма основания за увеличаване на цените на земеделската продукция, като държавата ще помогне за реализацията на продукцията. Българският пазар е достатъчно пренаситен от зърнени култури, има продукция за няколко милиарда, за която ако не се вземат мерки, трудно ще се реализира на пазара.

По темата за качеството на украинското зърно, Гечев заяви, че има сериозни опасения от съседните държави за фитосанитарния контрол на внесената продукция от Украйна. Не посочи такива опасения от българска страна.

Коридорите на солидарност трябва да продължат да се осъществят, а властите са готови да подобряват и условията за тях. Крайната цел на тези коридори са държави, които имат нужда от украинското зърно.

Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Румъния също мисли за забрана на украинското зърно

Още един неуспех за Киев

Земеделският министър се надява още през следващата седмица Европа да излезе с трайно решение по въпроса. Когато една държава има проблем, целият ЕС има проблем, а България не бяга от дебата по темата. Също така Гечев увери, че страната ни има правно основание да наложи временна забрана за внос и с решението не показваме, че не сме част от ЕС. Явор Гечев не очаква ЕК да ни наложи санкции.

"Не става въпрос за наказания или за дърпане на уши, а България се държи като пълноправен член на ЕС. Ние можем да кажем на силен глас и да извикаме, ако в крайна сметка не сме съгласни с нещо."

Според икономическия министър Никола Стоянов решението от днес е крайна мярка, но служебното правителство е принудено да пристъпи към нея заради "позицията на останалите държави". Има разбиране от страна на ЕК колко е важен за България проблемът със земеделието и вносната продукция от Украйна. България не може да позволи българските производители да бъдат засегнати по някакъв начин, заяви Стоянов.

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

Всички решения в рамките на ЕС трябва да се координират и съгласуват, изтъкват от ЕК

По-късно в прессъобщението на Министерски съвет се изброяват и 20-те стоки, за които се въвежда забрана за внос: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.