Николай Танев от Международната консултантска организация "Политикъл кепитъл" подчерта, че правителството подценява опасността от международната финансова криза, въпреки предупрежденията, че можем да се озовем в положението на Унгария, която получи стабилизационен заем от Международния валутен фонд.

Танев добави, цитиран от БНР, че особено притеснителни са дефицитът по текущата сметка и високата задлъжнялост на частните фирми.

По думите му обемът на преките чуждестранни инвестиции през следващата година ще бъде доста под предвидените в проектобюджета 5,3 млрд. евро: "Едва ли може да се очаква подобно ниво на инвестиции при положение, че вероятно още тази година ще видим подобно ниво, а реално кризата при нас все още едва тепърва навлиза."

"По наши изчисления едва ли можем да очакваме повече от 3-3,5 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции и това е може би по-оптимистичен вариант", добави още той.

Припомняме, вестник "Файненшъл таймс" писа вчера, че предупредителните знаци са навсякъде, но въпреки това най-бедният член на ЕС настоява, че може да издържи на глобалната финансова криз.