България днес получава още 6,1 милиона евро от Европейската комисия (ЕК). Това обяви говорителят по миграцията Туве Ернщ, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.

Това е последният транш от спешната финансова помощ за опазване на българската граница и за мерки срещу миграционния поток. Сумата е одобрена от Еврокомисията.

Припомняме, че миналия септември в Братислава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде обещание страната ни да получи извънредно финансиране от 160 млн. евро.

Туве Ернщ обясни, че днешната сума допълва предоставеното на страната ни финансиране от октомври 2016 г. насам. То вече възлиза почти на 155 млн. евро, уточняват Ернщ.

За Международната организация по миграция отиват 3,6 млн. евро от днешния транш. Екипи на организацията работят у нас за защита на малолетните мигранти без придружител. Мигрантите ще получават консултации от неправителствената организация и за доброволното завръщане в родината им в случай, че не получат бежански статут.

От Еврокомисията уточняват, че други 2,5 млн. евро за Международната организация по миграция ще покрият вече предприети от МВР мерки за подобряване управлението на миграцията и българската система за даване на убежище.

От своя страна лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов използва социалната мрежа Фейсбук, за да благодари на Европейската комисия и еврокомисаря по въпросите за миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос за изпълнения ангажимент, който е бил поет.

Лично Аврамопулос е информирал Борисов, че за страната ни са осигурени 6,1 млн. евро. Със средствата ще се съдейства за гарантирането на необходимата реакция в страната по отношение на нарастващите предизвикателства от миграционната криза.