Един от приоритетите в политиката на Министерството на икономиката и индустрията е създаването на условия за привличане на инвестиции в производства с висока добавена стойност, свързани с кръговата икономика, автомобилната индустрия и производство на възобновяема енергия. Това обяви икономическият министър Богдан Богданов на семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

Според Богданов България е добро място за инвестиции и страната ни може да се превърне в транспортен и логистичен хъб. Той обърна внимание и на визията на МИИ за развитието на индустриалните зони у нас, чрез които да бъдат привлечени нови инвестиционни проекти. "Индустриалните зони трябва да се развиват паралелно и да са фокусирани върху конкретни индустрии", изтъкна Богдан Богданов, като даде пример с икономическа зона "Доброславци", специализирана в автомобилостроенето.

По думите му индустриалните зоните трябва да се подготвят като инвестиционни проекти и за тях да се отвори възможност за публично-частно партньорство с международни или локални инвеститори, които имат интерес да ги изграждат в партньорство с държавата. Икономическият министър коментира и възможностите за привличане и на представители на международни институции като Световната банка или ЕБВР. "За да могат да се случат инвестиционните проекти обаче, трябва да има подготвени терени, с изградена инфраструктура и площи на ключови локации, в близост до основни пътни артерии, и подходящи помещения за съответния бизнес", обясни той. Като друг акцент в политиката на МИИ по отношение на индустриалните зони Богданов посочи съкратените административни срокове за стартиране на инвестиционни проекти.

Радев се загрижи за привличането на инвестиции у нас

Радев се загрижи за привличането на инвестиции у нас

Президентът проведе разговор по въпроса с икономическия министър Богдан Богданов

Той обяви също, че икономическото министерство разработва инвестиционен портал, който ще обедини всички публични структури свързани с нуждите на инвеститорите. "Процесът ще бъде дигитален и по този начин ще успеем да ограничим корупцията", изтъкна Богдан Богданов.

Междуведомствен съвет ще подбира чуждестранните инвестиции
Обновена

Междуведомствен съвет ще подбира чуждестранните инвестиции

Вносители на законопроекта са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители

По време на семинара той каза още, че е ключово за развитието на икономическите ни отношения да имаме търговски представители по света, които да работят активно, както и да се прилагат ясни критерии за мониторинг на свършената от тях работа. Богданов припомни че се провеждат конкурсни процедури за подбор на кандидати за 23 свободни позиции за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България в 21 държави по света. Осем от тези позиции са за европейските държави, 13 - за държавите извън ЕС и 2 за страните от ОНД.

Държавата търси 16 търговски представители

Държавата търси 16 търговски представители

Новите процедури за търговски аташета ще се провеждат по-прозрачно

"Години наред в държави, които са важни търговски партньори на страната ни, не сме били представени със СТИВ, което се е отразило негативно на двустранните икономически отношения", коментира той. Богданов подчерта, че в оценяващата комисия за първи път се осигурява участие на представители на Министерството на външните работи, на национално представените работодателски организации, на експерти от научните среди, на образователните институции и на неправителствените организации.