Оценката на "Мудис" за България показва, че на фона на останалите страни в света нашият дълг към БВП е сравнително нисък, дори въпреки последните повишения. Не бих казал, че е грандиозен успех, но е положителна стъпка. Това заяви пред БНР бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

По негови думи оценката на рейтинговата агенция показва, че след дълго време с положителна тенденция - запазване на сравнително ниски нива на дълг, и в момента сме в границите на предварително гласувания дълг от 10 млрд. лева, от който имаме да харчим още 3 млрд. лева.

Според него резултатите са добри, защото много европейски държави драстично са вдигнали дълга си. Нещата обаче не се развивали в правилна посока поради липса на яснота как се харчат парите, които вземаме.

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Премиерът показа мястото за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"

В последния месец виждаме едно безразборно харчене на пари на калпак, без да се инвестират, тоест, не се очаква възвръщаемост, а се раздават за еднократни разходи, отбеляза Василев.

Той прогнозира, че ако продължим по този път, ще стигнем Гърция, натрупвайки дългове, които ще изхарчим по неефективен начин и без ясен план какво ще ни донесат за реформа и за стабилно финансово развитие.

Василев бе категоричен, че за бизнеса е важно да има предвидимост на икономическата и на данъчната среди.

Припомняме, по-рано днес при инспекция в АЕЦ "Козлодуй" премиерът Бойко Борисов заяви, че никой не може да го обвини в предизборно харчене на пари.