Докато аз съм министър няма да има 13-та заплата за държавните чиновници. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в ефира на bTV.
По думите му не е редно да има 13-та заплата. „Те като влизат на работа се подписват за 12 заплати, 12 заплати трябва и да получават", категоричен бе Дянков.

Рамката на бюджета за следващата година ще бъде готова до края на седмицата.
"Следващата седмица за последно с различните министерства ще я прегледаме, след което ще я обсъдим със социалните партньори и до началото на месец ноември ще е минал през Министерски съвет и ще е в народното събрание", поясни Дянков.

Финансовото министерство очаква и окончателната икономическа прогноза за следващата година, която е особено важна заради ситуацията в Европа.

"Забавянето на европейските икономии ще се усети и на нас", обясни Дянков. "Но бюджетът за 2012 година като обща рамка ще е същият като този за 2011 г.

Ще преориентираме пари от сектор „Сигурност" към други сектори в по-тежко състояние - здравеопазване, култура, образование, спорт, посочи още финансовият министър.

"Към сектор култура ще има към 10-15 % увеличение на бюджета. Ще има повече пари и за спорта", коментира Дянков, като уточни, че според него именно това е националната сигурност на страната - здрави образовани деца.

По думите му общият бюджет на МВР е над милиард и половина лева чисто, така че ако се махнат 6-7 милиона "няма да е много".

Остават още две седмици работа преди да говори конкретно за бюджета, посочи той.

„Състоянието в Европа се влошава всеки ден и следователно, за да запазим социалната сигурност, ние трябва да инвестираме повече в тези сектори, които са бъдещето на българското общество", поясни министърът.

На въпрос как е реагирал Цветанов на тази идея, Дянков каза: „Имаше процес на убеждаване, но стигнахме до тази теза".

Относно ваканцията на парламента, министърът на финансите смята че е редно депутатите да са по родните си места преди изборите, за да са близо до хората.
"Парламентарната трибуна се използваше за предизборната кампания. Това не е неговата функция", посочи той.

Помолен да коментира изявлението на премиера Борисов в Чехия, че пенсиите в Европа трябва да се намалят до нивото на тези на българските пенсионери, Дянков се засмя и заяви: „Социалните придобивки веднъж като се дадат, е много трудно да се отнемат".

Той припомни, че Гърция намали пенсиите с 40%, Португалия намали заплатите с 15%. Някои от тези държави вече са намалили пенсии и заплати, на други - това им предстои, включително на Румъния. Положението е много трудно, защото Европа като цяло вече втора година не може да реши гръцкия проблем, посочи финансовият министър.

„Във време на криза социалната политика придобива още по-голяма тежест и трябва да сме много прецизни", коментира Дянков.

По темата за Българските държавни железници, Дянков посочи: „БДЖ е в технически фалит - няма пари да плаща на кредиторите си. Това е от 2008 г., още преди кризата".

Относно липсващите вагони от БДЖ, финансовият министър поясни, че малко над 1000 вагона липсват. По думите му две версиите за изчезването на вагоните. „Част от тях още в югоембаргото са заминали и не са се връщали". По повод вчерашното опровержение на тази теза от сръбска страна, Дянков посочи: „Те са опровергали, че няма композиция от 5 км вагони, ние не сме казвали това. На 15-20 км от българската граница се виждат вагони".

Дянков поясни, че част от вагоните са били нарязани за скрап и в момента тече проверка кога се е случило това. Тогава министър е бил Мутафчиев.

„Не е възможно да няма БДЖ, защото то има и социални функции, държавата дава голяма субсидия. БДЖ ще продължи да съществува, но не може с 8 млн. дълг. Трябва по някакъв начин да си обслужва дълга", категоричен бе финансовият министър.

Попитан дали са успешни проверките на НАП на незаконно забогателите, Дянков посочи: "Засега не се справят с незаконно забогателите. Не се справят и всички други органи". По думите му дълги години обществено се е знаело, че Кирил Рашков не внася пари в хазната. 93-97 г. са станали неговите последни придобивки на къщи, още преди времето на Менда Стоянова. По нейно време, той е бил вече „разцъфтял" през фондации и друг вид инструменти, коментира министърът на финасите.

Дянков заяви, че до края на годината ще излязат данни за Ковачки и други големи бизнесмени с голяма собственост, които досега не са били проверявани, тъй като до момента не са бил разработвани групи фирми, ако са в различни сектори. По думите му ще се започне именно от големите, защото от тях могат да се вземат сериозни данъци за хазната.

Финансовият министър отказа да ги назове конкретно, но посочи, че става дума за известни имена.