10 000 лева остава прагът на кешовите разплащания. Това реши днес Бюджетната комисия на Народното събрание.

Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха гласувани на второ четене в ресорната комисия.

Комисията отхвърли и облагането на бакшишите, приравняването на гражданските и трудовите договори и мярката, станала известна като "бонус-донос". Това стана при второто четене на промените в данъчните закони, което ще продължи във идния вторник, припомня БНР.

С това голяма част от мерките, обявени като лостове изсветляване на икономиката и предложени в пакета от данъчни закони, отпадат.

Наред с това народните представители решиха да освободят от акциз бирата, произведена в домашни условия. Все още най-спорните текстове предстоят да бъдат гласувани.

И заседанието на Бюджетната комисия не мина без горещи дебати и нападки днес.

С чувство за хумор депутатите одобриха идеята домашната бира, която в момента не е обложена с акциз, да бъде освободена от такъв. 

Според вносителя на предложението Даниела Божинова от ПП-ДБ в момента производителите на домашна бира са около 2000 души в България, но се увеличават.

"Това е стара гурбетчийска българска традиция - да се прави домашна бира", посочи Божинова.

За лична консумация се смята количество до сто литра.

Припомняме, че против плановете на финансовия министър Асен Василев, залегнали в проекта за Бюджет 2024, таванът на позволените кешови плащания да бъде намален от 10 000 на 5 000 лева се обяви и Мартин Димитров от "Демократична България".

Бюджетна комисия не прие промените в данъчните закони

Бюджетна комисия не прие промените в данъчните закони

Йордан Цонев даде заявка за промени на второ четене