Правителството на България одобри искане за заем от Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) в размер на 250 милиона евро. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на образователни и професионални проекти в програмния период 2021-2027 г. Решението е взето в съответствие със Закона за държавния бюджет за 2024 г., който позволява поемане на нов държавен дълг до 11.7 милиарда лева.

Максималният лимит за структурни програмни заеми от Европейската инвестиционна банка и БРСЕ е 500 милиона евро, като тези заеми съфинансират проекти с европейски средства. Разговорите с БРСЕ започнаха в началото на годината, а заемът ще бъде одобрен от Административния съвет на Банката.

Заемът ще се усвоява на два транша с срок до 25 години, като средствата ще влизат в централния бюджет и ще се разпределят по националните съфинансирания в средносрочен план, съгласно бюджета за съответната година.

Правителството упълномощи заместник министър-председателя и министъра на финансите да подпише искането и да го изпрати до Генералния секретар на Съвета на Европа и Управителя на БРСЕ.

АЕЦ "Козлодуй" с нови лицензии за блок 5 и 6 и Хранилището за отработено ядрено гориво

АЕЦ "Козлодуй" с нови лицензии за блок 5 и 6 и Хранилището за отработено ядрено гориво

Те са безсрочни, като остава в сила изискването за преглед на безопасността на 10 години