Министерският съвет прие отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2019 г.

Съгласно него през миналата година са били извършени 451 финансови инспекции и проверки.

Приоритет в работата на АДФИ е осъществяване на последващ контрол по спазване на законодателството в областта на обществените поръчки.

Проверени са 1 068 обществени поръчки за близо 1,8 млрд. лв., като при 161 поръчки (15%) са установени нарушения, свързани с неспазване принципите на ЗОП. Този тип нарушения намаляват с 41% спрямо предходната отчетна година, което показва, че осъществяваният контрол има дисциплиниращ и превантивен ефект върху възложителите, посочват от правителството.

При финансовите инспекции са проверени 4 474 договора. От тях 2 793 са за възлагане на обществени поръчки и са на обща стойност близо 1,486 млрд. лв. Наблюдава се увеличение с 39 % спрямо стойността на проверените подобни договори през предишния отчетен период.

С най-голям дял, както и през предходните години, са проверките, извършени в общини - 49%, и в търговски дружества с блокираща квота държавно или общинско участие в капитала - 23,5% от общия брой.

Частният хазарт спестил 210 милиона лева данък

Частният хазарт спестил 210 милиона лева данък

Проверката е от декември месец и е с министерско разпореждане

През миналата година от АДФИ са съставили 935 акта за установяване на административни нарушения. 918 от тях са на физически лица, а 17 - на юридически лица.

По образуваните административнонаказателни производства са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 295 631 лв.

Агенцията е дала 69 писмени указания на ръководителите на проверяваните организации за преустановяване на извършване на нарушение и/или за отстраняване на вредните последици от тях.

От правителството отчитат, че има тенденция за подобряване на средата при разходването на публичните средства в резултат на осъществявания контрол от АДФИ. При финансовите инспекции се отчита намаляване на установените виновно причинени вреди от страна на проверяваните организации и лица. През 2019 г. те са в общ размер на 10 403 473 лв., което е с 8 % по-малко в сравнение с предходната година.

Финансовите инспекции през миналата година са възложени от министъра на финансите - 120 бр. и от органите на прокуратурата - 113 бр. 85 са по искане на други институции, a 133 са извършени на основание на годишния план на АДФИ.

През 2019 г. в АДФИ са постъпили 578 сигнала и искания за извършване на финансови инспекции, като 82 от тях са съдържали сигнали за нарушения от компетентността на други държавни органи и са били препратени. В 288 от случаите те са подадени от държавни органи, физически и юридически лица.

Припомняме, през януари тази година АДФИ извърши проверка в Комисията по хазарта, от която стана ясно, че ако хазартните игри са плащали така, както е плащал Българският спортен тотализатор, от 2014 г. до 2019 г. в държавната хазна са щели да влязат още 210 милиона лева. По-късно беше съобщено, че тази сума е значително по-голяма и се заговори за 600 милиона лева.