Правителството прие и допълни наредбите за изпълнението на бюджета съгласно гласуваната от народното събрание актуализация за 2010 година.

С постановлението се предвижда разпределение на част от разходите в резерва за структурни реформи и допълнителни фискални мерки. Те са предвидени за:

  • премиране на тютюнопроизводителите - до 116 000 хил. лв.;
  • допълнителни средства за текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата, изплащани от МТСП - до 142 000 хил. лв.;
  • допълнителна субсидия за НК „Железопътна инфраструктура" в размер до 45 000 хил. лв.;
  • съфинансиране по програмите за трансгранично сътрудничество, за реализирането на които МРРБ е национален партниращ орган/Национално звено за контакт - до 18 300 хил. лева.

С постановлението се предвижда в срок 10 дни от обнародването му в „Държавен вестник" държавните органи, министерствата и ведомствата да представят в Министерството на финансите разпределение на утвърдените им годишни размери на приходите, разходите, трансферите, субсидиите/вноските, бюджетното салдо и финансирането съгласно Единната бюджетна класификация.

За осигуряване на прозрачност на процеса на бюджетиране, ориентирано към резултатите, в постановлението се предвиждат и разпоредби за публикуването на интернет страниците на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити на утвърдените им с произтичащите от това постановление промени в бюджетите им.