Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година бе приет на първо четене в парламента със 77 гласа "За", 37 "Против",19 - "Въздържал се". Преди това социалният министър Зорница Русинова защити параметрите на бюджета. Над 54% от приходите са от осигурителни вноски. Имаме 50% стабилитет на системата, посочи тя. Имаме плавно повишаване на пенсиите, коментира Русинова и се похвали с раздадените Коледни и Великденски добавки от кабинета "Борисов-2".

36% е ръстът на пенсиите в сравнение с Тройната коалиция. Редица услуги са осигурени за нуждаещите се от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), увери социалният министър в оставка. Средно осигурителният доход е с 49 лева повече, каза Русинова. Освен това се гарантират и правата на осиновителите. Създадени са и стимули за работещите майки.

ДПС няма да подкрепи Бюджет 2017 – отразявал политиките на ГЕРБ

ДПС няма да подкрепи Бюджет 2017 – отразявал политиките на ГЕРБ

Не бил съставен с истински числа

Що се отнася до идеята на патриотите за минимална пенсия от 300 лева това засяга 540 000 души. Да търсим баланс, призова Русинова и поиска увеличение на всички пенсии. Така е справедливо, но държавните финанси не го позволяват, каза тя и се обяви за ръст на доходите на хората.

Депутатите гласуваха и бюджета на ДОО за 2017 г.

Депутатите гласуваха и бюджета на ДОО за 2017 г.

Гласуването мина без особени дискусии

Правителството на ГЕРБ започна реформа в ТЕЛК-овете. Законодателната дейност в тази област е готова. Следващ законодателен орган ще трябва да я приема, стана ясно от думите на социалния министър.