Депутатите се преработиха и след приемането на първо четене на бюджета на НЗОК залата се оказа почти празна. Затова и заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев започна с поименна проверка. След нея се събраха депутати за кворум и законодателният орган продължи с работата си.

Заседанието продължава с първо гледане на бюджета на ДОО. Ръст на минималната работна заплата, увеличение на осигуровката за пенсия, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване тавана на пенсиите, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране. Това са основните моменти в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година.

Проектът залага ръст на размера на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт - от 17,8% до 18,8 на сто. За 2017 г. не са договорени минимални осигурителни доходи, а са запазени нивата от 2016 г. Средното увеличение се дължи на новия размер на минималната работна заплата до 460 лева. Увеличава се диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се, съобразно облагаемия им доход за 2015 г., съответно при до 5400 лв. - 460 лв.; от 5400,01 лв. до 6500 лв. - 500 лв.; от 6500,01 лв. до 7500 лв. - 550 лв.; над 7500 лв. - 600 лева.

Проектът предвижда запазване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите - 300 лева. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени - 2600 лева. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се, които не са упражнявали дейност през 2015 г., както и за започналите дейност през 2016 г. и 2017 г., е 460 лева. За 2017 г. не се правят вноски за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". Максималният размер на гарантираните вземания е 1200 лева.

В проекта на бюджета на ДОО е заложено осъвременяване на пенсиите с 2,4 на сто от 1 юли следващата година. От 1 юли 2017 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 161,38 лв. на 165,25 лв. (увеличение с 2,4 на сто). От 1 юли 2017 г. социалната пенсия за старост се увеличава от 118,14 лв. на 120,98 лв. (увеличението е също с 2,4 на сто). За 2017 г. максималният размер на получаваните една и повече пенсии остава 910 лв., поради запазване на размера на максималния осигурителен доход. Средният брой на пенсионерите за 2017 г. се очаква да намалее до около 2 179 900.

По-ниският брой на пенсионерите се обуславя от плавното увеличение на пенсионната възраст и осигурителен стаж за всички категории труд. Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2017 г. се предвижда да достигне 341,57 лв., при очакван среден размер за 2016 г. - 331,47 лв., т.е. ще има нарастване с 3 на сто. Очаква се положителен реален ръст на пенсиите от 1,5 на сто през 2017 г., при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2017 г. от 1,5 на сто.

Брутният коефициент на заместване на дохода за 2017 г. се очаква да достигне 42,2 на сто, а нетният коефициент се очаква да бъде 53,9 на сто. Очакваните разходи за пенсии за 2017 г. са 8,93 млрд. лева. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 7,20 лв. и ограничението му на ниво от 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа. Запазва се периодът, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца при безработица, и 24 календарни месеца при бременност и раждане.

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - за първите три работни дни се изплаща 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение от осигурителя, а от четвъртия ден на настъпване на неработоспособността се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

Проектът на бюджет на ДОО предвижда да се запази периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни; както и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст на 340 лева. Запазва се размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице на 540 лева.

Новост в проекта за общественото осигуряване е НОИ всяка календарна година да уведомява хората, на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст и които навършват възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване през следващата календарна година, за условията, при които могат да се пенсионират.

Целта е да бъдат стимулирани хората в предпенсионна възраст своевременно, преди подаване на заявление за отпускане на пенсия, да се уверят, че данните за осигурителния им стаж и доход в информационната система на НОИ са коректни, съответно да предприемат необходимите действия за снабдяване с документи за осигурителен стаж и доход за периоди, за които липсват данни в електронните регистри.

За намаляване на административната тежест се предлага промяна в режима за преизчисляване на пенсиите за осигурителен стаж и възраст и за инвалидност въз основа на придобит след пенсионирането осигурителен стаж и доход, по искане на пенсионера, свързана с ограничението това да става не повече от веднъж в рамките на една календарна година.

Създава се възможност за осиновителя на дете до 5-годишна възраст при условията на пълно осиновяване, ако се намира в брак или живее в едно домакинство с осиновителката, да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаване на детето за осиновяване. Създава се и възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер 50 на сто от полагащото се обезщетение при бременност и раждане. Тази възможност се предоставя на бащите (осиновителите) или настойниците, когато майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника.

Към края на годината се очаква приходите (без трансферите) да бъдат 5,18 млрд. лв. и изпълнението спрямо плана да бъде с 202,8 млн. лв. повече (4,1 на сто). Разходите (без трансферите) за 2016 г. се очаква да бъдат 10,1 млрд. лв., с 0,6 на сто повече от планираните.

Очакваните трансфери за 2016 г. са в размер на 5,1 млрд. лв., което е с 51,3 млн. лв. получени повече трансфери. Очакваният излишък по консолидирания бюджет на ДОО за 2016 г. е в размер на 191,6 млн. лв. Общият размер на разходите за пенсии, краткосрочни обезщетения, службите по социално осигуряване и предоставените трансфери за 2017 г. е 10,3 млрд. лв. в т. ч. предоставени трансфери в размер на 7,4 млн. лв. за Министерството на труда и социалната политика и за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Разходът за пенсии през 2017 г. се очаква да бъде около 9,7 на сто от БВП. В последните години делът на разходите за пенсии спрямо БВП остава на едно ниво.

Планираните разходи за социални помощи и обезщетения за 2017 г. са 350 млн. лв.