6.3% инфлация през 2022 г. очаква в прогнозата си ЕК за България тази година. Намаляване се очаква до 3.9% през 2023 г. Прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 3.7% през 2022 г. и 3.9% през 2023 г. Това гласи зимната икономическа прогноза на ЕК.

След като през третото тримесечие на 2021 г. ЕС като цяло достигна равнището на Брутния вътрешен продукт на времето отпреди пандемията, за 2022 г се очаква нарастването на забави своя темп и 2022 г. да отбележи ръст от 4%, а през 2023 г. да забави още до 2.8%.

Увеличаването на случаите на COVID-19, високите цени на енергията и продължаващите смущения в доставките замрази на по-ниски нива очакванията за икономически растеж и за края на миналата година, като се отразяват и за прогнозите за началото на тази. А и в началото на тази година редица страни членки продължават да изпитват затруднения с логистиката, работната сила заради болест или карантина, здравните им системи същи са натоварени.

Прогнозата отчита и допълнително потискане на растежа от високите цени на енергийните продукти, като зимната прогноза на ЕК вече удължава този период, в сравнение с предишните си изчисления. Очаква се високите нива да се задържат по-дълго време, което означава и продължителен инфлационен натиск и дълготрайно влияние върху икономиката на всички страни членки, независимо от по-краткотрайната вълна на пандемията.

В сравнение с есенната прогноза вече очакванията са за значително по-висока инфлация, а и по-широка и обхващаща и незасегнати до този момент стоки и услуги.

След като достигна рекорден темп от 4,6% през четвъртото тримесечие на миналата година, инфлацията в еврозоната се очаква да достигне върхова стойност от 4,8% през първото тримесечие на 2022 г. и да остане над 3% до третото тримесечие на годината. С отслабването на натиска от ограниченията на доставките и високите цени на енергията се очаква инфлацията да спадне до 2,1% през последното тримесечие на годината, преди да спадне под целта на Европейската централна банка от 2 % през 2023 г.

Като цяло се предвижда инфлацията в еврозоната да нарасне от 2,6% през 2021 г. (2,9% в ЕС) на 3,5% (3,9% в ЕС) през 2022 г., преди да спадне до 1,7% (1,9% от ЕС) през 2023 г.